Prekogranični projekt naziva "Inovativnim umom do pametnih škola“ (Innovative minds for smart schools ), INTERREG-IPA CBC Cro-BiH 2016. koji se bavi energetskom obnovom škola ukupne vrijednosti 1.644.127,82 EUR. Projekt će trajati 27 mjeseci u sklopu kojih je planirana energetska obnova jedne škole u Brodsko-posavskoj županiji (OŠ Sibinj) te 6 osnovnih i srednjih škola u Tuzlanskom kantonu. U Projekt će biti uključeno više od 29.000 učenika, nastavnika i ravnatelja. Glavni fokus projekta su edukacija i osvještavanje koristi energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije.


Ovaj projekt sufinancira Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izražena na ovoj stranici isključiva su odgovornost Brodskog ekološkog društva-BED-a.

Inovativnim umom do pametnih škola – prekogranični projekt Hrvatska-BiHBrodsko ekološko društvo BED zajedno s Zelenom akcijom, Brodsko-posavskom županijom , Tuzlanskim kantonom a pod vodstvom Centra za razvoj i podršku (CRP) sa sjedištem u Tuzli u svibnju 2017. godine potpisalo je suradnju u prekograničnom projektu naziva "Inovativnim umom do pametnih škola“ (Innovative minds for smart schools ), INTERREG-IPA CBC Cro-BiH 2016. Ukupna vrijednost projekta koji se bavi energetskom obnovom škola je 1.644.127,82 EUR. Projekt će trajati 27 mjeseci u sklopu kojih je planirana energetska obnova jedne škole u Brodsko-posavskoj županiji (OŠ Sibinj) te 6 osnovnih i srednjih škola u Tuzlanskom kantonu. Projekt je posebno zanimljiv zbog aktivnosti koje će promicati uz energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša imati i natjecateljski duh gdje će biti uključeno više od 29.000 učenika, nastavnika i ravnatelja. Planirano je četveromjesečno natjecanje osnovnih i srednjih škola u projektnom području u uštedi energije, natjecanje učenika (pojedinaca) osnovnih i srednjih škola u projektnom području u IT/tehničkim inovacijama u ovlasti obnovljivih izvora energije, dva sajma inovacija/solarna festivala koja će se održati u novo-opremljenim solarnim laboratorijima škola-pobjednica, natjecanja u štednji energije na kojima će se javnosti predstaviti i učenici-učesnici sedmodnevnog ljetnog kampa mladih inovatora, dva šestodnevna seminara za obuku energetskih menadžera iz projektnog područja te sedam manifestacija svečanog otvaranja obnovljenih školskih objekata , sedam pratećih okruglih stolova i dva završna foruma (jedan u Slavonskom Brodu i jedan u Tuzli – oba s prekograničnim učešćem) svi s fokusom na okolišne, financijske i poslovne koristi povećanja energetske učinkovitosti u građevinarstvu.
OVDJE MOŽETE PREUZETI PROJEKTNE PUBLIKACIJE


U Srebreniku (BiH) otvorena energetski obnovljena Druga osnovna škola


U utorak, 27. kolovoza 2019. godine, svečano je otvorena nova „pametna škola“ u Tuzlanskom kantonu, obnovljena, energetski učinkovita JU Druga osnovna škola Srebrenik. Na objektu škole su izvođeni građevinsko-zanatski radovi u vrijednosti cca 180.000 KM. Provedene su sljedeće mjere energetske učinkovitosti:

 • Postavljena je termoizolacija na vanjske zidove objekta škole
 • Postavljena je nova vanjska stolarija na objektu škole
 • Postavljen je novi toplovodni kotao na pelet
 • Svečanim presjecanjem vrpce, uz prisustvo nasmijanih i radosnih učenika_ca, roditelja i mještana, škola je dobila titulu pametne, energetski učinkovite škole. Svečanu vrpcu su presjekli Fahreta Brašnjić, ministrica obrazovanja i nauke u vladi TK, Nihad Omerović, gradonačelnik Srebrenika, Damir Mirković, zamjenik župana Brodsko-posavske županije i Zehra Isić, ravnateljica škole. Svečano otvorenje energetski obnovljene Druge osnovne škole Srebrenik posljednja je aktivnost u okviru projekta PAMETNE ŠKOLE. Projekat je primjer dobre prakse provođenja projekata energetske učinkovitosti čijom su implenetacijom zadovoljni svi partneri. “Vlada Tuzlanskog kantona planira nastaviti suradnju s partnerima i nastaviti s energetskom obnovom školskih objekata. Aplicirali smo na isti program s projektom “Pametne škole 2″ u okviru kojeg je planirana energetska obnova 18 škola u Tuzlanskom kantonu”, istaknula je Fahreta Brašnjić, ministrica obrazovanja i nauke u vladi TK. Energetska obnova škole provedena je u sklopu implementacije 1.644.127,82 EUR vrijednog prekograničnog projekta „Inovativnim umom do pametnih škola“ ili skraćeno PAMETNE ŠKOLE. Projekat se finansira iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. Projekt sufinancira Vlada Tuzlanskog kantona, a implementiraju: Centar za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle, Vlada Tuzlanskog kantona, Brodsko-posavska županija, udruga Zelena akcija iz Zagreba i Brodsko-ekološko društvo – BED iz Slavonskog Broda. Nakon svečanog otvaranja obnovljene škole održan je okrugli stol na temu „Učinci i potencijali energetske učinkovitosti u javnom sektoru“. Na okruglom stolu sudjelovali su predstavnici vlade Tuzlanskog kantona, resornih ministarstava u Vladi TK, grada Srebrenik, nevladine organizacije, članovi projektnog tima i uprava škole. Fotografije s događaja pogledajte OVDJE.

  Promotivni film o projektu Pametne škole


  U ovom kratkom filmu pogledajte koje su koristi implementacije projekta PAMETNE ŠKOLE. Ovaj film je napravljen uz pomoć Europske Unije. Za sadržaj filma su isključivo odgovorne organizacije provoditelji projekta PAMETNE ŠKOLE i film ni na koji način ne odražava stavove Europske Unije. „Inovativnim umom do pametnih škola“ ili skraćeno „Pametne škole“ naziv je 1.6 miliona eura vrijednog prekograničnog projekta. Projekt se financira iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične suradnje Hrvatska –Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020. Projekt implementiraju: Centar za razvoj i podršku CRP Tuzla sa partnerima: Tuzlanski kanton, Brodsko–posavska županija, Zelena akcija Zagreb i Brodsko ekološko društvo - BED Slavonski Brod.

  Održan završni forum projekta Pametne škole - Održivo upravljanje energijom u javnim objektima


  Završni forum projekta „Pametne škole" održan je 18. lipnja 2019. u Tehničkoj školi u Slavonskom Brodu. Projekt „Pametne škole" provodi se od lipnja 2017. godine na području Brodsko -posavske županije i Tuzlanskog kantona kako bi podržao i promovirao inovacije i istraživanja mladih, povećao energetsku učinkovitost u školskim objektima te osvijestio javnost o društvenim i gospodarskim prednostima energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije. U sklopu projekta završena je energetska obnova osnovne škole u Sibinju, proveden niz edukativnih aktivnosti, održano natjecanje škola u štednji energije u kojem je učestvovalo 105 osnovnih i srednjih škola iz obje države, educirana 42 zaposlena u školama i javnim ustanovama na području energetskog menadžmenta, te podržano 19 mladih inovatora na području primjene obnovljivih izvora energije kroz investicije i mentorstvo na solarnom kampu gdje su usavršili svoje inovacije. Ono što se ne može izraziti brojkama ali predstavlja veliku vrijednost su uspostavljeni osobni i institucionalni kontakti u prekograničnom području koji su već i za vrijeme trajanja ovog projekta rezultirali novim suradnjama, projektnim prijedlozima i čvršćem povezivanju ovih prostora. Uvodno se prikazao kratki film o aktivnostima u projektu, te je Edin Zahirović iz Centra za razvoj i podršku iz Tuzle prezentirao analizu troškova i koristi projekta. Analizu je moguće vidjeti OVDJE. Slijedio je panel za predstavnike općina i gradova s područja Brodsko-posavske županije, korisnike javnih objekata (obrazovnih, zdravstvenih, kulturnih i drugih sektora), upravitelje komunalnih tvrtki, i zainteresirane građane. Na panelu su uz moderatora Bernarda Ivčića iz Zelene akcije sudjelovali Damir Mirković – zamjenik župana Brodsko posavske županije, Dragan Jelić – pomoćnik ministrice Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Boris Čagalj – voditelj područnog ureda za Slavoniju i Baranju HBOR-a, Tomislav Ilić ispred Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Daniel Rodik ispred udruge DOOR. Tema panela bila je održivo upravljanje energijom u javnim i drugim objektima te prilike koje su na raspolaganju za postizanje tog cilja.

  Održan završni forum “Energetska učinkovitost – ulaganja i dobrobiti”


  Vlada Tuzlanskog kantona i Centar za razvoj i podršku iz Tuzle su 12.06.2019., organizirali završni forum pod nazivom “Energetska učinkovitost – ulaganja i dobrobiti”. Cilj je bio da se prezentacijom efekata realizacije projekta PAMETNE ŠKOLE, sudionicima foruma predstave dobrobiti koje donose ulaganja u energetsku učinkovitost kao i da se kod slušatelja probudi kreativnost u pripremi i realizaciji projekata energetske učinkovitosti. Forumu je prisustvovalo više od 130 učesnika, većinom predstavnika općina i javnih poduzeća sa područja Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona, kantonalnih vlasti u Federaciji BiH, obrazovnih ustanova iz Tuzlanskog kantona i organizacija civilnog društva. Na samom početku premijerno je prikazan promotivni film o projektu PAMETNE ŠKOLE. Nakon filma učesnicima su prezentirani:

 • 1. Analiza troškova i koristi mjera energetske učinkovitosti provedenih u projektu PAMETNE ŠKOLE, Edin Zahirović, Centar za razvoj i podršku;
 • 2. Iskustva Tuzlanskog kantona u realizaciji projekta PAMETNE ŠKOLE, Erna Kusturica, Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona i
 • 3. Uloga obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti u ostvarenju ciljeva nove klimatske i energetske politike Europske unije za 2030.godinu, s pogledom na 2050.godinu, Prof.dr.sc. Ljubomir Majdandžić, dipl.ing. redoviti profesor Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informatičkih tehnologija Osijek, SDEWES Centre, Zagreb, Hrvatska stručna udruga za sunčevu energiju.
 • Poslije prezentacija uslijedila je kratka pauza nakon koje je održana panel diskusija pod nazivom “Energetska učinkovitost – ulaganja i dobrobiti”. Kao panelisti na forumu učestvovali su: Osman Puškar, ministar Ministarstva privrede Tuzlanskog kantona, Goran Mišić, pomoćnik ministra za zaštitu okolice i prirode Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona, Jasmina Katica, predstavnica Federalnog ministarstva prostornog uređenja, Elma Kapetanović, predstavnica Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, Siniša Rodić, predstavnik Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), ured u BiH, Goran Krstović predstavnik Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ GmbH), ured u BiH i Ljubomir Majdandžić, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informatičkih tehnologija Osijek, SDEWES Centre, Zagreb, Hrvatska stručna udruga za sunčevu energiju. Moto pod kojim je organiziran forum a ujedno i poruka koja je poslana učesnicima je „Energetska učinkovitost nije trošak nego investicija“. Ovaj forum organiziran je u okviru projekta prekogranične suradnje „Inovativnim umom do pametnih škola – PAMETNE ŠKOLE“. U okviru ovog projekta energetski je obnovljeno 7 škola sa područja Tuzlanskog kantona (Bosna i Hercegovina) i Brodsko-posavske županije (Republika Hrvatska). Osim toga, održano je natjecanje škola u štednji energije u kojem je učestvovalo 105 osnovnih i srednjih škola iz Tuzlanskog kantona i Brodsko-posavske županije, educirana su 42 zaposlenika škola u oblasti energetskog menadžmenta, i podržano je 19 mladih inovatora iz oblasti primjene obnovljivih izvora energije. Analizu troškova i koristi mjera energijske efikasnosti provedenih u projektu PAMETNE ŠKOLE pogledajte ovdje.

  U prekograničnom projektu pametne škole otvorena energetski obnovljena OŠ Sibinjskih žrtava


  Svečanost otvaranja „Pametne škole“ u Brodsko – posavskoj županiji, obnovljene i energetski učinkovite Osnovne škole Sibinjskih žrtava, održana je u Sibinju u ponedjeljak 13.05.2019. godine. U proteklom periodu na objektu škole su izvođeni građevinsko-zanatski radovi na realizaciji mjera energetske učinkovitosti. Obnova je obuhvatila novu izolaciju vanjskih zidova zgrade, postavljanjem kamene vune i nove fasade, novu stolariju, nove termo ventile kao i kompletnu krovnu konstrukciju i krov. Ukupna vrijednost obnove škole u Sibinju je 575 tisuća eura. Obnovljenu školu službeno je otvorio Damir Mirković, zamjenik župana Brodsko – posavske županije zajedno sa Ministrom privrede Vlade Tuzlanskog kantona Osmanom Puškarom. Gospodin Mirković ukazao je na posvećenost županije energetskoj obnovi, ne samo obrazovnih ustanova nego i drugih javnih zgrada, a gospodin Puškar uz vrijednost investicija naglasio i vrijednost znanja koje ostaje, ali i izvanrednu međudržavnu suradnju i mnoge nove kontakte i buduće suradnje koje su se u ovom projektu započele. Uz ostale izaslanice iz Tuzlanskog kantona i Brodsko-posavske županije te predstavnike projektnih partnera cijeloj su svečanosti prisustvovali nastavnici, roditelji i učenici, načelnik općine Josip Pavić, te brojne osobe iz lokalne zajednice. Ravnatelj Josip Šišmanović naglasio je da škola sada nije samo lijepa nego i učinkovita i da će se uštede koje se već sad vide na računima moći usmjeriti za druge potrebne stvari. Zahvalio se i županiji BPŽ koja je pokazala razumijevanje i uložila dodatna sredstva koja su nedostajala u izvedbenom projektu. Ispred projekta koji završava u 08. mjesecu 2019. medijima se obratio Bernard Ivčić iz Zelene akcije izrazivši zadovoljstvo ne samo investicijskim, nego i svim aktivnostima koje su educirale zaposlene u javnim zgradama, promijenile navike, uštedile energiju, i potaknule mlade ljude da promišljaju i stvaraju inovativna tehnička rješenja na polju energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Škola je priredila svečanost u kojoj su sudjelovale brojne kulturne sekcije, a nakon priredbe i svečanog otvorenja održan je i okrugli stol. Na njemu su se, oko teme utjecaja i potencijala energetske učinkovitosti u javnom sektoru, okupili uzvanici i projektni partneri ali i predstavnici učenika, privatnog sektora i županijske razvojne agencije CTR-a. Energetska obnova škole realizirana je u okviru provedbe 1,6 milijuna eura vrijednog prekograničnog projekta „Inovativnim umom do pametnih škola“ ili skraćeno PAMETNE ŠKOLE. Projekt "Pametne škole" investirao je u energetsku obnovu 7 osnovnih i srednjih škola u projektnom području (Brodsko-posavska županija i Tuzlanski kanton) Projekt se financira iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične suradnje Hrvatska –BiH – Crna Gora 2014.-2020. a provode ga : vodeći partner Centar za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle sa partnerima: Tuzlanski kanton; Brodsko –posavska županija; Zelena akcija, i Brodsko ekološko društvo-BED.

  Održan solarni festival u Slavonskom Brodu


  U osnovnoj školi Antun Mihanović u Slavonskom Brodu jučer je održan solarni festival koji je okupio stotinjak ljudi. Na festivalu je predstavljeno 19 solarnih inovacija koje su izradili učenici, prezentirani su eksponati novoopremljenog solarnog laboratorija ove škole te solarni sustav postavljen na školskom krovu. Sve ovo dio je projekta „Pametne škole“ kojeg u partnerstvu provode Centar za razvoj i podršku iz Tuzle, koji je i nositelj projekta, Brodsko ekološko društvo, Zelena akcija iz Zagreba, Brodsko – posavska županija i Tuzlanski kanton. Kroz projektne aktivnosti učenici i učenice su dokazali kako je moguće samo malim promjenama u navikama ostvariti bitne uštede u potrošnji energije. Iskazali su i veliku kreativnost u osmišljavanju i izradi različitih solarnih inovacija te pokazali kako mladi itekako znaju ponuditi kvalitetna rješenja. Solarni festival održan je upravo na ovom mjestu jer je osnovna škola Antun Mihanović prošle godine pobijedila u natjecanju u štednji energije „Navike promijeni – školu opremi“. Tada je čak 105 škola (24 iz Brodsko – posavske županije i 81 iz Tuzlanskog kantona) s oko 40.000 učenika i nastavnika sudjelovalo u natjecanju u štednji električne i toplinske energije i potrošnji vode, a u Hrvatskoj je najuspješnija bila upravo osnovna škola Antun Mihanović. Sve škole zajedno su bez ikakvih investicija, samo promjenom ponašanja korisnika, prosječno uštedjele 7% energije. Time su učenici i učenice te osoblje škole pokazali kako je moguće vrlo jednostavno i bez ikakvih zahvata uštedjeti novac te smanjiti potrošnju energije, a time i štetan utjecaj na okoliš i klimatske promjene. Kao nagradu za pobjedu škola je dobila solarni laboratorij, u čijem opremanju je u veljači ove godine sudjelovalo 15-ak učenika i učenica, uz pomoć mentora prof. Dinka Nadiha i prof. Željke Kačar te mentora iz Zelene akcije i Centra za razvoj i podršku. Učenici i učenice izradili su 3 eksponata koji kao izvor energije koriste energiju Sunca. Drugi dio nagrade koju je škola dobila je fotonaponski solarni sustav, za čije je postavljanje u projektu bila zadužena Brodsko – posavska županija. No kako nije dovoljno samo štedjeti energiju, već je potrebno napraviti i tranziciju prema obnovljivim izvorima energije, na solarnom festivalu predstavljene su i inovacije sudionika kampa mladih inovatora kojeg su u sklopu projekta u lipnju prošle godine u Slavonskom Brodu organizirali Brodsko ekološko društvo, Zelena akcija i Centar za razvoj i podršku. Tada je 19 učenika osnovnih i srednjih škola, uz vodstvo petorice mentora, 7 dana izrađivalo različite inovacije koje kao pogon koriste obnovljive izvore energije. Sudionicima solarnog festivala obratili su se Bernard Ivčić iz Zelene akcije, Ismet Salihović iz Centra za razvoj i podršku iz Tuzle, ravnateljica OŠ „Antun Mihanović“ Snježana Vinarić te zamjenik župana Brodsko – posavske županije Damir Mirković.

  Održan solarni festival u JU Gimnazija Živinice (BiH)


  U srijedu, 17. travnja 2019. godine, je u Gimnaziji Živinice (BiH) održan solarni festival uz prisustvo preko 100 ljudi. Na ovom je događaju predstavljena nagrada koju je Gimnazija Živinice osvojila kao pobjednica natjecanja škola u štednji energije promjenom ponašanja, održanog u periodu 01.12.2017 – 31.03.2018. godine pod sloganom „Navike promijeni – školu opremi“. Na festivalu je predstavljen solarni laboratorij, u čijem su opremanju sudjelovali i učenici_e Gimnazije Živinice, uz pomoć mentora iz Centra za razvoj i podršku iz Tuzle i Zelene akcije. Učenici i učenice su izradili_e sedam eksponata koji kao izvor energije koriste energiju sunca. U prisustvu predstavnika Vlade Tuzlanskog kantona (BiH), Brodsko – posavske županije, općine Živinice, nevladinih organizacija, lokalne zajednice i učenika_ca škole, pušten je u pogon i fotonaponski solarni sustav koji će proizvedenom električnom energijom napajati kabinet informatike. Ovom su činu prisustvovali i ministar privrede Tuzlanskog kantona, Osman Puškar, te pročelnica odjela za obrazovanje Brodsko – posavske županije, Anica Vukašinović. “Očekujem da će nove generacije koje će se upisivati u ovu školu biti još inovativnije, iako smo mi i sada prezadovoljni kada je u pitanju odnos Gimnazije Živinice prema obnovljivim izvorima energije. Na primjer, znali smo učiti zajedno i do devet sati dnevno, umjesto planiranih šest sati”, istaknuo je Ismet Salihović, voditelj Odjela za obnovljive izvore energije u Centru za razvoj i podršku Tuzla, edukator učenika_ca živiničke Gimnazije s kojima je zajednički radio na opremanju solarnog laboratorija. Uz solarni laboratorij i fotonaponski sustav, na festivalu su predstvaljene i inovacije sudionika_ca kampa mladih inovatora_ica u okviru projekta PAMETNE ŠKOLE. Posjetioci solarnog festivala imali su priliku vidjeti produkte rada učenika i učenica osnovnih i srednjih škola s područja Tuzlanskog kantona i Brodsko – posavske županije, koji_e su pobijedili_e na natjecanju inovatora i inovatorica na području obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti. Opremanje solarnog laboratorija, kamp mladih inovatora_ica i natjecanje škola u štednji energije realizirani su u okviru implementacije 1.644.127,82 EUR vrijednog prekograničnog projekta „Inovativnim umom do pametnih škola“ ili skraćeno PAMETNE ŠKOLE. Projekt se financira iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020. Projekt sufinancira Vlada Tuzlanskog kantona, a provode: Centar za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle, Vlada Tuzlanskog kantona, Brodsko-posavska županija, udruga Zelena akcija i Brodsko ekološko društvo – BED iz Slavonskog Broda.

  Pametne škole - opremanje solarnog laboratorija u Gimnaziji Živinice (BiH)


  JU Gimnazija Živinice i osnovna škola Antun Mihanović iz Slavonskog Broda pobjednice su u natjecanju u štednji energije u kojem je sudjelovalo čak 105 škola (24 iz Brodsko – posavske županije i 81 iz Tuzlanskog kantona) s ukupno oko 38.000 učenica i učenika, nastavnika i drugih zaposlenika škola. Natjecanje je organizirano u sklopu projekta „Inovativnim umom do pametnih škola“. Pobjednice kao nagradu dobivaju fotonaponski sustav za proizvodnju električne energije te solarni laboratorij koji se u suradnji s učenicima i osobljem škole oprema s uređajima koji koriste solarnu energiju. Profesorice fizike Muljka Hamzagić i Senka Šehović, uz podršku mentora iz Centra za razvoj i podršku Tuzla i Zelene akcije, proširili su svoje znanje o obnovljivim izvorima energije. Dio aktivnosti bio je i praktični rad u kojem su učenici_e sudjelovali_e u izradi uređaja i njihovom programiranju. Tako su učenici i učenice Gimnazije Živinice sudjelovali_e u izradi solarne sušare, solarnog koncentratora i drugih eksponata solarnog laboratorija. Upravo je smanjenje potrošnje energije, zajedno s tranzicijom energetskog sektora prema obnovljivim izvorima, ključan faktor u smanjenju onečišćenja okoliša i borbe protiv klimatskih promjena. Opremanje solarnog laboratorija dio je pripreme za solarni festival koji će se održati u travnju ove godine. Opremanje solarnog laboratorija provedeno je u sklopu implementacije 1.644.127,82 EUR vrijednog prekograničnog projekta. Projekt se financira iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. Projekt provode: Centra za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle, Vlada Tuzlanskog kantona, Brodsko-posavska županija, udruga Zelena akcija i Brodsko ekološko društvo – BED iz Slavonskog Broda.

  Još jedna pametna škola u Tuzlanskom kantonu


  20.ožujka je svečano otvorena nova „Pametna škole“ u Tuzlanskom kantonu, obnovljena, energetski učinkovita JU Osnovna škola Gornja Tuzla. Na objektu škole su izvođeni građevinsko-zanatski radovi u vrijednosti cca 95.000 EUR. Provedene su sljedeće mjere energetske učinkovitosti:

  Svečanim presijecanjem vrpce, uz prisustvo nasmijanih i radosnih učenika, roditelja i mještana škola dobila je titulu pametne, energetski učinkovite škole. Svečanu vrpcu su presjekli Osman Puškar ministar unutrašnjih poslova u vladi TK, Jasmin Imamović gradonačelnik Tuzle i Azra Feukić direktorica škole. ”Implementirali smo dobar program i uspjeli smo da TK ima proaktivnu ulogu u privlačenju stranih investitora zajedno sa nevladinim sektorom. Ovaj projekat mijenja nas i uvodi evropske standarde na prave načine i to je ono što smo napravili” objasnio je Osman Puškar, ministar privrede u Vladi TK u tehničkom mandatu. Nakon svečanog otvaranja obnovljene škole održan je okrugli stol na temu: „Efekti i potencijali energetske učinkovitosti u javnom sektoru“. Na okruglom stolu sudjelovali su: predstavnici vlade Tuzlanskog kantona, predstavnici resornih ministarstava u Vladi TK, predstavnici grada Tuzle, nevladine organizacije, članovi projektnog tima i menadžment škole. Pored prezentacije učinka provedenih mjera na obnovljenoj školi, sudionici okruglog stola su, između ostalog, diskutirali o učincima provođenja mjera energetske učinkovitosti u javnim objektima, važnosti realizacije projekata koji se financiraju iz EU fondova i o potencijalu korištenja tih sredstava u BiH. Fotografije sa ceremonije otvaranja pogledajte ovdje. Ako se želite bliže upoznati sa novom “Pametnom školom” u TK, pogledajte letak ovdje.

  Svečano otvorena nova 'pametna škola' u Tuzlanskom kantonu


  U srijedu, 6. ožujka 2019. godine, svečano je otvorena nova „pametna škola“ u Tuzlanskom kantonu (TK) - obnovljena, energetski učinkovita JU Osnovna škola “Ivan Goran Kovačić” u Gradačcu (BiH). Na objektu škole su izvođeni građevinsko-zanatski radovi u vrijednosti oko 170.000 KM. Provedene su sljedeće mjere energetske učinkovitosti:

  Svečanim presjecanjem vrpce na školskim vratima, Osnovna škola „Ivan Goran Kovačić“ u Gradačcu dobila je titulu pametne, energetski učinkovite škole. Njenih 850 učenika i učenica ove zime imalo je mnogo toplije učionice nego ranije. Svečanu vrpcu su presjekli Husein Topčagić, Ministar unutrašnjih poslova u Vladi TK, Damir Mirković, zamjenik župana Brodsko-posavske županije, Edis Dervišagić, načelnik općine Gradačac i Jasmina Ćatić, direktorica škole. “Ova škola u toku svog postojanja pamtila je teške, tužne i lijepe događaje. Ovaj danas je jedan od najznačajnijih u povijesti ove škole. Zahvaljujem se Vladi Tuzlanskog kantona koja je dio sredstava iz programa prekogranične suradnje usmjerila u sanaciju i energetsko utopljavanje ove škole. Vjerujem da će te aktivnosti, kao i ono što je napravljeno u proteklom periodu na uređenju dvorišta i izgradnji sportskog poligona u neposrednoj blizini ove škole, doprinijeti da učenici i nastavnici ove škole imaju puno kvalitetnije uvjete za rad“, rekao je općinski načelnik, mr. sci Edis Dervišagić. Nakon svečanog otvaranja obnovljene škole održan je okrugli stol na temu: „Učinci i potencijali energetske učinkovitosti u javnom sektoru“. Na okruglom stolu sudjelovali su: predstavnici Vlade Tuzlanskog kantona, predstavnici Brodsko-posavske županije, predstavnici resornih ministarstava u Vladi TK, načelnik Općine Gradačac, predstavnici općinskih službi, nevladine organizacije, članovi projektnog tima i uprava škole. Pored prezentacije učinaka provedenih mjera na obnovljenoj školi, sudionici okruglog stola, između ostalog, diskutirali su o učincima provođenja mjera energetske učinkovitosti u javnim objektima, iskustvima Republike Hrvatske u realizaciji projekata koji se financiraju iz EU fondova te o potencijalu korištenja tih sredstava u BiH. Energetska obnova škole realizirana je u okviru implementacije 1.644.127,82 EUR vrijednog prekograničnog projekta. Projekt se financira iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. Projekt provode: Centra za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle, Vlada Tuzlanskog kantona, Brodsko-posavska županija, udruga Zelena akcija iz Zagreba i Brodsko ekološko društvo – BED iz Slavonskog Broda. Prilog RTV TK o ceremoniji otvaranja škole u Sapni može pogledati na poveznici.

  Opremanje solarnog laboratorija škole pobjednice u natjecanju u štednji energije u RH


  U Osnovnoj školi Antuna Mihanovića iz Slavonskog Broda zadnjih nekoliko dana u mjesecu veljači odvila se aktivnost opremanja solarnog laboratorija. Škola Antun Mihanović i JU Gimnazija Živinice iz BiH pobjednice su u natjecanju u uštedi energije koje je provedeno u 2018. godini u kojem je sudjelovalo čak 105 škola (24 iz Brodsko - posavske županije i 81 iz Tuzlanskog kantona) s ukupno skoro 38.000 učenica i učenika, nastavnika i drugih zaposlenika škole. Natjecanje je organizirano u okviru projekta „Inovativnim umom do pametnih škola“. Pobjednice kao nagradu dobivaju fotonaponski sustav za proizvodnju električne energije te solarni laboratorij koji se u suradnji sa učenicima i osobljem škole oprema s uređajima koji koriste solarnu energiju. Nastavnik tehničkog odgoja Dinko Nadih i profesorica fizike Željka Kačar sa svojim učenicima uz podršku Zelene akcije, Brodskog ekološkog društva-BED-a i Centra za razvoj i podršku proširili su svoje znanje o obnovljivim izvorima energije. Dio aktivnosti bio je i praktični rad u kojem su učenici sudjelovali u izradi uređaja i njihovom programiranju. Upravo je smanjenje potrošnje energije, zajedno s tranzicijom energetskog sektora prema obnovljivim izvorima, ključan faktor u smanjenju onečišćenja okoliša i borbe protiv klimatskih promjena. Opremanje solarnog laboratorija dio je pripreme za solarni festival koji će se održati u mjesecu travnju. Više fotografija može se vidjeti ovdje.

  Osmijesi na licima učenika OŠ Sapna novotvorene “Pametne škole” u Tuzlanskom kantonu


  7. prosinac.2018. Otvorena je još jedna „Pametna škola“ u Tuzlanskom kantonu, JU Osnovna škola Sapna. U proteklom periodu na objektu škole su izvedeni građevinsko-zanatski radovi na realizaciji mjera energetske učinkovitosti. Ukupna vrijednost radova iznosi oko 120.000 KM. Postavljena je termoizolacija na vanjske zidove i tavan objekta škole, zamijenjen je krovni pokrivač hodnika i sportske dvorane sa postavljanom termoizolacijom te novi toplovodni kotao na pelete. Ceremoniji svečanog otvaranja škole prisustvovalo je oko 200 ljudi. Presijecanjem vrpce, obnovljenu školu su otvorili premijer TK Jakub Suljkanović, ministar obrazovanja i znanosti TK Zlatan Muratović, načelnik općine Sapna Zudin Mahmutović, direktor OŠ Sapna Mujo Salihović i menadžer projekta “Pametne škole” Marko Nišandžić iz CRP-a. Nakon svečanog otvaranja obnovljene škole održan je okrugli sto na temu: „Efekti i potencijali energetske učinkovitosti u javnom sektoru“. Na okruglom stolu učestvovali su: premijer Tuzlanskog kantona, predstavnici resornih ministarstava u Vladi TK, načelnik općine Sapna, predstavnici općinskih službi, nevladine organizacije, članovi projektnog tima i menadžment škole. Pored prezentacije učinaka provedenih mjera na tri obnovljene škole, učesnici okruglog stola su, između ostalog, diskutirali o strateškom opredjeljenju vlade TK u oblasti energetske efikasnosti kao i o mogućnostima sufinanciranja ovakvih i sličnih projekata iz budžetskih sredstava. Sa ekonomskog aspekta energetska efikasnost je potencijal značajnog ekonomskog razvoja kantona. Energetska obnova škole provedena je u okviru implementacije 1.644.127,82 EUR vrijednog prekograničnog projekta. Projekat se financira iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. Projekat implementiraju: Centra za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle, Vlada Tuzlanskog kantona, Brodsko-posavska županija, udruga Zelena akcija iz Zagreba i Brodsko ekološko društvo – BED iz Slavonskog Broda. Na snimci dnevnika RTV TK možete pogledati prilog o svečanosti otvaranja škole.

  Otvorena nova "Pametna škola" u Omazićima (BiH)


  4. prosinca 2018. godine u Omazićima, Banovići (BiH), u prepunoj dvorani škole, svečano je otvorena obnovljena, energetski učinkovita škola čija je obnova realizirana u okviru prekograničnog projekta „Inovativnim umom do pametnih škola“ ili skraćeno „PAMETNE ŠKOLE“. Ovime je područna škola u Omazićima, koja priprada JU OŠ Grivice, Banovići, postala je druga „Pametna škola“ u Tuzlanskom kantonu, nakon JU MSŠ „Musa Ćazim Ćatić“ u Kladnju. Na objektu škole u proteklom periodu postavljena je termoizolacija na vanjske zidove i na tavan škole te je postavljen novi toplovodni kotao na pelet. Ukupna vrijednost ovih radova je nešto iznad 28.000 KM. Obnovljenu školu svečano su otvorili ministar privrede Tuzlanskog kantona Osman Puškar, ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Zlatan Muratović, predstavnik općine Banovići Adem Mostarlić i ravnateljica JU OŠ Grivice Elvira Jusić. „Ovo je druga pametna škola, od ukupno šest škola, koje ćemo obnoviti u okviru projekta „Pametne škole“. Moram naglasiti da pored toga što je škola poprimila znatno ljepši izgled, unaprijeđena je i energetska učinkovitost škole, što je zapravo i uvjet projekta“, naglasio je ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona, Zlatan Muratović. Koliko je obnova škole značajna za učenike, profesore i roditelje, istaknula je ravnateljica škole Elvira Jusić: „Do sada, do obnove, učenici su boravili u prostoru koji nije bio zagrijan, bio je hladan. Sada imamo jednu toplu malu školu, ugodan ambijent za rad i to mnogo doprinosi učenju i napredovanju u školi“. Školski objekt u Omazićima izgrađen je 50-ih godina prošlog stoljeća, zgrada je bila dotrajala i oronula. Obnovom objekta, osigurani su daleko bolji uvjeti za obrazovanje za 60 učenika i učenica ove škole. Energetska obnova škole provedena je u okviru implementacije 1.644.127,82 EUR vrijednog prekograničnog projekta. Projekat se financira iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. Projekat implementiraju: Centra za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle, Vlada Tuzlanskog kantona, Brodsko-posavska županija, udruga Zelena akcija iz Zagreba i Brodsko ekološko društvo – BED iz Slavonskog Broda. Na snimci dnevnika RTV TK od 4.12.2018. možete pogledati prilog o svečanosti otvaranja škole u Omazićima (od 19:30 do 23. minute dnevnika).

  OŠ Gornja Tuzla - nova "pametna škola"


  Osnovna škola Gornja Tuzla jedna je od najstarijih škola na području Tuzlanskog kantona. Objekt škole izgrađen je 1884. godine. Osim povremenih proširenja zbog potreba nastave, na objektu nije napravljena niti jedna značajna rekonstrukcija. Nastavu pohađa oko 300 učenika i učenica. Ova osnovna škola jedna je od 7 škola uključenih u projekt "Pametne škole" kojim je predviđena energetska obnova objekta koja uključuje termoizolaciju vanjskih zidova, izolaciju stropa, zamjenu vanjske stolarije i zamjenu sistema grijanja novim i energetski učinkovitim kotlom na biomasu (pelet). Ukupna vrijednost radova na objektu iznosi 190.722,74 BAM. Uprava i zaposlenici nisu mogli sakriti zadovoljstvo zbog sudjelovanja u projektu, kao i samim tokom izvođenja radova. Azra Feukić, ravnateljica škole: “Od samog početka, od pripremne faze za provođenje mjera, primijetili smo profesionalnost zaposlenika CRP-a. Jednostavno obraćali su pažnju na svaki detalj i ništa nisu prepuštali slučaju. Imala sam osjećaj da se prema našem objektu ponašaju kao prema svojoj kući. Moram pohvaliti i rad nadzora kao i samih izvođača radova. Svaka naša sugestija je uzeta u obzir i obavješteni smo o svakom detalju. U dosadašnjem toku nije bilo ijednog problema i iskreno se nadamo da će tako ostati do samog kraja izvođenja radova na našoj školi. Jednostavno njihova suradnja i profesionalnost je na zavidnoj razini“. Radovi na školi u Gornjoj Tuzli, koji su trenutno u toku, donijeli su veliku radost kako učenicima tako i ostatku lokalne zajednice. Stječe se dojam da svi s nestrpljenjem očekuju početak nove školske godine. „Mislim da neću pretjerati ako kažem da je ovo za nas povijesni trenutak. Dosadašnji način zagrijavanja u objektu, dotrajala stolarija, dovela je do toga da je ložač morao više puta na dan dolaziti tijekom zime da bi održavao temperaturu, a samim time i potrebne uvjete za rad u školi. Očekujemo da ćemo nakon ovog projekta postati suvremena škola u koju će učenici i učenice dolaziti s velikom radošću“, naglasila je ravnateljica. „Inovativnim umom do pametnih škola“ ili skraćeno „Pametne škole“ naziv je 1.644.127,82 EUR vrijednog prekograničnog projekta. Projekt se financira iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične suradnje Hrvatska –Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. Projekt provode: Centar za razvoj i podršku (CRP), Tuzla sa partnerima: Tuzlanski kanton; Brodsko –posavska županija; Zelena akcija, Zagreb i Brodsko ekološko društvo, Slavonski Brod. S ravnateljicom škole razgovarao je Adi Tanović (CRP) – projektni asistent na projektu „Pametne škole“.

  Treća "pametna škola" u Tuzlanskom kantonu


  Područna škola Omazići djeluje u sklopu osnovne škole Grivice i smještena je na području općine Banovići. Unutar škole odvija se četvorogodišnja nastava. Nastavu pohađa 64 učenika, raspoređenih u 4 razreda. Objekt škole izgrađen je 60-tih godina prošlog stoljeća, te zbog svoje starosti bio energetski neučinkovit. Područna škola Omazići uključena je u projekt Pametne škole, u kojem je predviđena energetska obnova objekta koja uključuje termoizolaciju vanjskih zidova i zamjenu sistema grijanja novim i energetski učinkovitim kotlom na biomasu (pelet). Ukupna vrijednost radova na objektu iznosi 14.456,75 eura. Elvira Jusić- ravnateljica: „Uvjeti u školi nisu bili na zadovoljavajućem nivou. U zimskom periodu bilo je hladno. Zbog nedostatka radijatora u hodniku škole, imali smo i problema sa vlagom. U oblasti energetske učinkovitosti nije bilo inicijativa prije uključenja objekta u projekt Pametne škole. Jako smo zadovoljni izvršenim radovima. U mogućnosti sam da usporedim radove na centralnoj školi, koja je već obnovljena, i na školi u Omazićima. Naglasila bih kako se proces izvođenja radova odvijao na najprofesionalni i najučinkovitiji mogući način. Ovim putem zahvalila bih se Centru za razvoj i podršku, na organizaciji cijelog procesa. Bili smo uključeni u svaki korak, uvažen je svaki naš prijedlog i zaista smo prezadovoljni urađenim radovima.“ U sklopu projekta Pametne škole, završena je i obuka za energetske menadžere, koju je pohađalo preko 40 zaposlenika javnih institucija iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Među polaznicima koji su uspješno završili obuku našao se i Mirza Modrić, zaposlenik Osnovne škole Grivice, kojoj pripada i područna škola Omazići. „Napomenula bih da je našoj ustanovi veoma bitno da imamo energetskog menadžera. Obzirom da imamo centralnu i više područnih škola, činjenica da imamo nekoga tko je obučen za praćenje i upravljanje potrošnjom energije pomaže nam da brže uočimo probleme i krenemo ka rješavanju istih. Obzirom na efekte provođenja mjera EE u centralnoj školi, uvidjeli smo koliki je značaj energetske učinkovitosti. Obnovom objekta, osim ušteda u potrošnji energije, očekujem povećanje osjećaja ugodnosti za naše učenike. Imali smo situacije kada su učenici pohađali časove u jaknama, nadam se da nakon obnove to više neće biti slučaj. Također, očekujem i smanjenje broja izostanaka, poboljšanje rezultata i bolju radnu atmosferu za naše uposlenike i učenike.“ – naglasila je ravnateljica. Projektom Pametne škole je predviđeno, između ostalog i investiranje u energetsku obnovu objekata 7 osnovnih i srednjih škola u projektnom području (Brodsko-posavska županija i Tuzlanski kanton). Područna škola Omazići je treća škola, nakon mješovite srednje škole “Musa Ćazim Ćatić” u Kladnju i osnovne škole Sapna, u kojoj se izvode građevinsko-zanatski radovi na realizaciji mjera energetske učinkovitosti. „Inovativnim umom do pametnih škola“ ili skraćeno „Pametne škole“ naziv je 1.644.127,82 EUR vrijednog prekograničnog projekta. Projekt se financira iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične suradnje Hrvatska –Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. Projekt implementiraju: Centar za razvoj i podršku (CRP), Tuzla sa partnerima: Tuzlanski kanton; Brodsko –posavska županija; Zelena akcija, Zagreb i Brodsko ekološko društvo, Slavonski Brod.

  Upoznajte drugu "pametnu školu" u Tuzlanskom kantonu


  Osnovna škola Sapna uključena je u projekt "Pametne škole", u kojem je predviđena energetska obnova objekta koja uključuje: termoizolaciju zidova, termoizolaciju stropova, instaliranje sistema grijanja na biomasu (pelet) kao i dopunu instalacija sistema grijanja. Ukupna vrijednost radova na objektu iznosi 61.174,326 eura. Osnovna škola Sapna izgrađena je 70-tih godina sada već prošlog stoljeća. S radom je počela 1972. godine, a pohađali su je i neki od onih koji su danas zaposlenici škole. Škola je počela s radom pod imenom Filip Kljajić Fićo i pod tim imenom je radila sve do rata 1992. godine, kada je škola pretrpjela značajna oštećenja. Nakon rata škola je obnovljena i svoje aktivnosti nastavila pod imenom Osnovna škola Sapna. Škola je poslije rata brojala preko 1700 učenika i učenica. Uslijed migracija, nepovoljne ekonomske situacije i drugih razloga, u posljednjih 10 godina, došlo je do pada broja učenika, te je u protekloj godini u osnovnoj školi Sapna, nastavu pohađalo oko 780 učenika i učenica. Učenici i učenice ove škole bilježe uspjehe na različitim poljima. Sudjeluju na kantonalnim i federalnim natjecanjima iz oblasti matematike i likovne umjetnosti. Veoma su aktivne i sportske sekcije ove ustanove, naročito nogometna, košarkaška i odbojkaška sekcija. Veliki značaj škole ogleda se i u činjenici da je osnovna škola Sapna jedina osnovna škola na području općine, te kao takva predstavlja centar svih kulturnih, vjerskih, gospodarskih, zabavnih i drugih društvenih zbivanja. Mujo Salihović, ravnatelj škole istaknuo je: “Objekt je u prošlosti bio energetski neučinkovit, te su učenici u zimskom periodu, često prve satove morali provoditi u jaknama i s više odjeće nego što je to uobičajeno. Drugi problem predstavljalo je prokišnjavanje, zbog kojeg smo morali krečiti više puta godišnje. Objekt se, u zimskom periodu, grijao 24 sata dnevno, jer je to bio jedini način da osiguramo kakav takav komfor našim učenicima. Energetskom obnovom škole smatramo da ćemo dobiti učinkovit objekt, u kom će učenicima i zaposlenicima biti ugodno boraviti i obavljati svoje aktivnosti, i koji će zbog poboljšanja estetskih karakteristika biti reprezentativan na području cijele općine. Želio bih izraziti i svoju zahvalnost Centru za razvoj i podršku, koji je organizacijskim sposobnostima i inicijativom, uveliko doprinio da se čitav proces odvija bez poteškoća. Nadzor nad radovima, kao i samo izvođenje radova bilo je na zavidnom nivou. Komunikacija između izvođača radova, nadzornog organa i predstavnika škole bila je odlična. Svaki detalj koji se radio nije išao mimo našeg znanja, te smo o svemu bili pravovremeno obavješteni”. Jedna od aktivosti u projektu Pametne škole jest i obuka za energetske menadžere koju je pohađalo 40 polaznika, iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, među kojima i zaposlenik osnovne škole Sapna, Fahrudin Bešić. Fahrudin Bešić, suradnik za ekonomsko-financijske poslove i certificirani energetski menadžer: “Utisci koji su ostvareni tokom obuke ostavili su značajnu promjenu na moje poglede prema potrošnji energije i energetskoj učinkovitosti. Jedna od prvih stvari koje namjeravam napraviti jest detaljna analiza potrošnje energenta za dobijanje toplinske energije i usporedba s prethodnim stanjem, kako bih realno pokazao koji su to učinci i benefiti koje energetska obnova donosi našoj školi. Nakon obnove, pored financijskih učinaka i smanjenja potrošnje energije, očekujemo i povećanje komfora, za svoje učenike, zbog kojih mi i jesmo tu. Sigurno je da će se povećati i sigurnost naših učenika i učenica. Provođenje mjera EE ima učinka i na estetske karakeristike škole i obzirom na značaj iste, smatram da ćemo postati ponos i ogledalo naše općine, također smatram da ćemo biti primjer suvremene škole”. Po završetku građevinskih radova bit će upriličena i svečanost povodom otvaranja obnovljenje škole. Projektom "Pametne škole" je predviđeno, između ostalog i investiranje u energetsku obnovu objekata 7 osnovnih i srednjih škola u projektnom području (Brodsko-posavska županija i Tuzlanski kanton). Osnovna škola Sapna je druga škola u kojoj se izvode građevinsko-zanatski radovi na realizaciji mjera energetske učinkovitosti. „Inovativnim umom do pametnih škola“ ili skraćeno „Pametne škole“ naziv je 1.644.127,82 EUR vrijednog prekograničnog projekta. Projekt se financira iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične suradnje Hrvatska –Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. Projekt implementiraju: Centar za razvoj i podršku (CRP), Tuzla sa partnerima: Tuzlanski kanton; Brodsko –posavska županija; Zelena akcija, Zagreb i Brodsko ekološko društvo, Slavonski Brod.

  Pametne škole - završen kamp i dodijeljene nagrade mladim inovatorima


  U Slavonskom Brodu je danas završen sedmodnevni kamp na kojem je sudjelovalo 19 mladih inovatora s područja Brodsko – posavske županije i Tuzlanskog kantona. Inovatori su učenici osnovnih i srednjih škola s navedenog područja čije ideje za izradu inovacija je na natječaju odabrao stručni tim prekograničnog projekta „Pametne škole“. Organizatori kampa su Brodsko ekološko društvo-BED, Zelena akcija iz Zagreba te Centar za razvoj i podršku iz Tuzle. „Ideje, kreativnost i znanje ovih inovatora pokazuju nam da imamo dovoljno pametnih i sposobnih mladih ljudi koji će, nakon završenog školovanja, znati napraviti tranziciju energetskog sustava u niskougljično gospodarstvo. Jedan od temelja za takvu tranziciju su upravo ovakvi projekti koji koriste obnovljive izvore energije.“, rekao je Bernard Ivčić iz Zelene akcije. Na zatvaranju kampa, Anica Vukašinović, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, šport i kulturu Brodsko – posavske županije, čestitala je svim inovatorima na realiziranim projektima. Dodijeljena su im uvjerenja, a svatko je dobio i nagradu – ruksak s ugrađenom solarnom ćelijom dovoljne snage za npr. punjenje mobitela. Svečanosti je ispred Brodsko-posavske županije kao partnera prisustvovala i pročelnica odjela za Europske integracije i razvoj Danijela Vinković, predstavnici Zajednice tehničke kulture Slavonski Brod te domaćina, Industrijsko-obrtničke škole. Pod stručnim vodstvom mentora, mladi inovatori su izradili uređaje kao što su solarni kolektor od limenki, solarna samohodna kosilica, pametni koš za smeće, sušilo – dehidralator, asistent loženja i brojne druge uređaje. Osim same tehničke izrade, inovatori su u sklopu kampa sudjelovali na nekoliko predavanja o održivoj energetici, sudjelovali na radionicama Male škole održivosti, posjetili izložbu Faust Vrančić u Muzeju brodskog posavlja, te otišli na izlete na značajni krajobraz Gajnu i Park prirode Papuk. Svi izrađeni uređaji ostaju u vlasništvu mladih inovatora, a bit će javno predstavljeni zainteresiranima početkom iduće godine na dva festivala solarnih inovacija koji će biti organizirani u Slavonskom Brodu i u Tuzli. Iako je jednu inovaciju na kampu mogao predstavljati samo po jedan inovator, mnoge od njih su rezultat timskog rada učenika i zalaganja njihovih mentora a sav njihov trud biti će prikazan i u brošuri koja će biti objavljena u toku projekta. Fotografije u galeriji OVDJE

  Počeo kamp inovatora u okviru projekta Pametne škole


  “Inovativnim umom do pametne energije” – naziv je prekograničnog takmičenja na kojem je odabrano 20 najboljih inovacija s područja robotike, mehanike, elektronike I IT tehnologije. Učenici osnovnih i srednjih škola sa područja Brodsko-posavske županije i Tuzlanskog kantona od 16. do 22. lipnja 2018. sudjeluju na kampu u Slavonskom Brodu  na kojem uz osiguravanje alata, materijala i stručnu podršku mentora završavaju svoje inovacije.
  Osim radioničkog dijela koji se održava u Industrijsko-obrtničkoj školi u Slavonskom Brodu, program sadrži i izlete, radionice i predavanja o održivom razvoju, energetici, autorskim pravima te zaštiti okoliša i prirode. Završene inovacije prezentirat će se i na solarnom festivalima u drugom dijelu projekta, a o svakom inovatoru I njegovoj inovaciji bit će napisane kratke priče koje će biti objedinjene u brošuri. Uz međusobno upoznavanje i upoznavanje grada grupa je posjetila i značajni krajobraz Gajnu kako i se upoznala sa mjestom na kojem se uspješno čuva prirodna i kulturna baština Brodsko-posavske županije. Projekt se realizira u okviru prekograničnog projekta INTERREG IPA CBC, Inovativnim umom do pametnih škola – PAMETNE ŠKOLE, koji financira Evropska Unija. Projekt provode Centar za razvoj i podršku (CRP) u partnerstvu sa: Vladom Tuzlanskog kantona, Brodsko-posavskom županijom, udruženjem Zelena akcija iz Zagreba i Brodskim ekološkim društvom (BED) iz Slavonskog Broda. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade RH.

  Prva škola energetski obnovljena u projektu


  U ponedjeljak 14.5.2018. godine sa početkom u 10.45h održat će se svečanost u povodu otvaranja obnovljene, energetski učinkovite, prve “PAMETNE ŠKOLE” u Tuzlanskom kantonu, JU Mješovite srednje škole „Musa Ćazim Ćatić“ u Kladnju. U proteklom periodu na objektu škole su izvođeni građevinsko-obrtnički radovi na realizaciji mjera energetske učinkovitosti:

  Obnovljenu školu svečano će otvoriti premijer Tuzlanskog kantona gdin. Jakub Suljkanović. Energetska obnova škole provedena je u okviru implementacije 1.644.127,82 EUR vrijednog prekograničnog projekta „Inovativnim umom do pametnih škola“ ili skraćeno PAMETNE ŠKOLE. Projekat se financira iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. Projekat sufinancira Vlada Tuzlanskog kantona, a implementiraju: Centra za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle, Vlada Tuzlanskog kantona, Brodsko-posavska županija, udruga Zelena akcija iz Zagreba i Brodsko ekološko društvo – BED iz Slavonskog Broda. Potpisan ugovor između CRP-a i Tuzlanskog kantona o posudbi 300 000KM - pogledajte video.

  Odabrano 20 najboljih timova za festival inovatora


  Nakon što je komisija za pregled i ocjenjivanje pristiglih inovacija bodovala i rangirala sve prijave, sastavljena je finalna rang lista svih inovacija. 10 najbolje rangiranih natjecatelja_ica/timova iz Tuzlanskog kantona i 10 najbolje rangiranih natjecatelja_ica/timova iz Brodsko-posavske županije sudjelovat će na sedmodnevnom kampu mladih inovatora, koji će se održati u drugoj polovici lipnja 2018. godine u Slavonskom Brodu (HR). U slučaju da pojedini natjecatelji i natjecateljice, rangirani među prvih 20 (10 + 10), iz bilo kojih razloga osobne prirode nisu u mogućnosti sudjelovati u radu kampa, sudjelovanje će biti ponuđeno rezervnim kandidatima, prema njihovom redosljedu na rang listi. Mladi inovatori/timovi će kroz praktičan rad na kampu dobiti mogućnost unaprijediti svoje inovacije uz mentore i sav neophodni materijal koji će im biti osiguran. Sve inovacije bit će izložene i na festivalima mladih inovatora, koji će se održati u ožujku 2019. godine u Brodsko-posavskoj županiji (HR) i u travnju 2019. godine u Tuzlanskom kantonu (BIH). Popis odabranih inovatora iz Hrvatske nalazi se ovdje, a popis odabranih inovatora iz BiH se nalazi na ovoj poveznici.

  Inovativnim umom do pametne energije


  „Inovativnim umom do pametne energije“ takmičenje je u kojem sudjeluju mladi inovatori iz osnovnih i srednjih škola Tuzlanskog kantona i Brodsko-posavske županije. Cilj takmičenja je promocija mladih inovatora u unaprjeđenju njihovih inovacija u području korištenja obnovljivih izvora energije i povećanja energetske učinkovitosti. Solarni suncobran, indikator otvorenog prozora temperature i vlage u školskoj učionici, sistem za praćenje sunca, solarna samohodna kosilica… samo su neke od inovativnih ideje koje su prezentirane stručnoj komisiji za odabir najboljih. Članovi komisije sa svakim timom i inovatorom su obavili razgovor i kroz prezentaciju njihovih inovacija bolje se upoznali sa kandidatima i kandidatkinjama te njihovim idejama. Dvadeset natjecatelja čije prijave nakon bodovanja komisije, osvoje najveći broj bodova (10 iz Tuzlanskog kantona (BiH) i 10 iz Brodsko-posavske županije (HR)) će osvojiti nagrade. Na sedmodnevnom kampu, koji će se održati u drugoj polovini lipnja 2018. godine, na području Brodsko-posavske županije, mladi inovatori će kroz praktičan rad, osiguranje materijala i alata dobiti mogućnost da unaprijede svoje inovacije. Sve inovacije bit će izložene i na festivalima mladih inovatora, koji će se održati u ožujku 2019. godine u Brodsko-posavskoj županiji (HR) i u travnju 2019. godine u Tuzlanskom kantonu (BIH). Takmičenje se realizira u okviru prekograničnog projekta INTERREG IPA CBC, Inovativnim umom do pametnih škola – PAMETNE ŠKOLE, koji financira Evropska Unija. Projekt provode Centar za razvoj i podršku (CRP) u partnerstvu sa: Vladom Tuzlanskog kantona, Brodsko-posavskom županijom, udruženjem Zelena akcija iz Zagreba i Brodskim ekološkim društvom (BED) iz Slavonskog Broda. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade RH.

  Dodijeljene diplome energetskim menadžerima iz brodsko-posavske županije i tuzlanskog kantona


  U Slavonskom Brodu 28.02.2018. održana je dodjela diploma energetskim menadžerima/icama iz Tuzlanskog kantona i Brodsko-posavske županije koji su prošli obuku u sklopu aktivnosti projekta „Inovativnim umom do pametnih škola“ ili skraćeno „PAMETNE ŠKOLE“. Diplome je dodijelio župan Danijel Marušić koji je kao jedan od partnera u projektu naglasio njegove vrijednosti. „Svaka javna ustanova treba imati takvog menadžera koji će skrbiti o energiji, prije se tome nije pridavalo toliko pozornosti ali danas svjedočimo koliko je bitno imati uštede energije, koliko to znači u ekonomskom pogledu, za očuvanje okoliša. Ovo je ujedno i jedan put razvoja, suradnje i prijateljstva s našim kolegama i prijateljima u BiH, zato nam je i drago što nam je partner Tuzlanski kanton.“, izjavio je Marušić te dodatno naglasio kako mu je drago da je obuku prošlo puno prosvjetnih radnika koji će dalje moći prenijeti svoje novostečeno znanje. Cilj petodnevne obuke bio je da osposobi energetske menadžere/ice u školama i javnim ustanovama koji će moći kvalitetno odgovoriti zahtjevima zakonske regulative, ali i zahtjevima suvremenog tržišnog gospodarstva za učinkovitijem korištenjem energije. 16 polaznica i polaznika iz Brodsko-posavske županije, te 26 iz Tuzlanskog kantona, prošli su obuku koja je kombinirala teoretski i praktični dio i koja ih je osposobila da učinkovito prate, prikupljaju i analiziraju podatke o načinu korištenja energije, predlažu mjere koje doprinose racionalnoj upotrebi energije, prate provođenje mjera energetske efikasnosti, i pregledno izvještavaju o provedenim mjerama i ukupnoj potrošnji energije u objektima. Uz iskusne certificirane energetske savjetnike i stručnjake iz partnerskih organizacija Centra za razvoj i podršku iz Tuzle te Zelene akcije iz Zagreba, polaznici/e su stekli vrijedna znanja te će im na svečanosti biti dodijeljena uvjerenja o uspješno završenoj edukaciji. Osim službenog dijela razvijene su i nove veze između osoba i institucija u ove dvije države. Polaznici su na edukaciji dobili i promotivne materijale te su znanje podijelili u svojim ustanovama putem predavanja, oglasnih ploča, sastanaka kolektiva i prezentacija učenicima.

  Počeo trening za energetske menadžere


  U periodu od 15. do 17. siječnja 2018. godine u Tuzli je proveden prvi krug obuke za energetske menadžere iz Tuzlanskog kantona i Brodsko-posavske županije. Jedini način da se u javnim objektima prati i planira potrošnja energije jest da se educiraju osobe koje će dobiti zvanje “energetski menadžer“. Energetski menadžer je osoba koje prikuplja i analizira podatke o načinu korištenja energije, predlaže mjere koje doprinose racionalnoj upotrebi energije i prati provođenje mjera energetske učinkovitosti. Cilj obuke je da osposobi energetske menadžere koji će moći kvalitetno odgovoriti zahtjevima zakonske regulative (javna preduzeća i ustanove), ali i zahtjevima suvremene tržišne ekonomije (gospodarstvo) za efikasnije korištenje energije. Na obuci su sudjelovali većinom zaposlenici u školama i to 15 polaznika iz Tuzlanskog kantona i 8 iz Brodsko-posavske županije. Tijekom prvog ciklusa obuke, polaznicima su prezentirane teme:

  Drugi ciklus obuke održat će se u veljači 2018. godine. Ista obuka bit će realizirana za još jednu grupu polaznika iz Tuzlanskog kantona i Brodsko-posavske županije, a provest će se u Slavonskom Brodu. *Obuka se provodi u okviru projekta PAMETNE ŠKOLE koji realizira Centar za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle, Vlada Tuzlanskog kantona, Brodsko-posavska županija, udruga Zelena akcija iz Zagreba te Brodsko ekološko društva (BED) iz Slavonskog Broda. Vrijednost projekta je 1,6 milijuna eura, a financira se iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020.

  Obuka za Energetske menadžere


  Svjedoci smo da su posebno tokom sezone grijanja školski objekti izloženi velikim gubicima energije i visokim financijskim izdacima za grijanje. Jedini način da se u javnim objektima prati i planira potrošnja energije jest da se educiraju osobe koje će dobiti zvanje “energetski menadžer“. Energetski menadžer je osoba koja prikuplja i analizira podatke o načinu korištenja energije, predlaže mjere koje doprinose racionalnoj upotrebi energije i prati provođenje mjera energetske učinkovitosti. U narednom periodu u okviru projekta PAMETNE ŠKOLE organizira se obuka za dvije grupe energetskih menadžera iz Tuzlanskog kantona i Brodsko-posavske županije. Kroz obuku će proći više od 40 sudionika i sudionica, većinom zaposlenika/ca u obrazovnim institucijama. Po Zakonu o energetskoj učinkovitosti NN 127/2014 koji je na snazi u RH, između ostalog javni sektor u RH dužan je upravljati potrošnjom energije i vode na energetski učinkovit način tako da imenuje pravnu ili fizičku osobu zaduženu za praćenje potrošnje energije i vode, redovito prati i najmanje jednom mjesečno unosi podatke o potrošnji energije i vode u zgradama u nacionalni informacijski sustav za gospodarenje energijom, te periodički, a najkasnije jednom godišnje analizira potrošnju energije u zgradama i o tome izvijestiti. Način upravljanja potrošnjom energije, analiza potrošnje energije i način izvještavanja propisuju se pravilnikom koji donosi ministar nadležan za poslove graditeljstva. Cilj obuke je osposobiti energetske menadžere koji će moći kvalitetno odgovoriti zahtjevima zakonske regulative (javna poduzeća i ustanove), ali i zahtjevima suvremenog tržišnog gospodarstva) za učinkovitije korištenje energije. *Projekt PAMETNE ŠKOLE provodi Centar za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle, Vlada Tuzlanskog kantona, Brodsko-posavska županija, udruga Zelena akcija iz Zagreba i Brodsko ekološko društva (BED) iz Slavonskog Broda. Vrijednost projekta je 1,6 milijuna eura, a financira se iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020.

  Svečano otvoreno regionalno natjecanje škola „Navike promijeni- školu opremi“


  05.12.2017. godine u Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Tuzli, BiH, održana je svečana ceremonija službenog otvaranja regionalnog natjecanja škola „Navike promijeni – školu opremi“. Na ceremoniji su prisustvovali Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić, dva zamjenika Župana Brodsko-posavske županije Stjepan Bošnjaković i Damir Mirković, članovi projektnog tima, predstavnici medija, i timovi svih 105 škola koje su se prijavile na takmičenje, i to 81 škole iz Tuzlanskog kantona (BiH) i 24 škole iz Brodsko-posavske županije (HR). Učenici, profesori i ravnatelji iz skoro svih prijavljenih škola iz Brodsko-posavske županije bili su prisutni na ceremoniji. Takmičenje obuhvaća ukupno 37596 korisnika objekata osnovnih i srednjih škola, Cilj natjecanja je promocija energetske učinkovitosti i uštede energije i vode, bez ikakvih dodatnih investicija, samo promjenom ponašanja korisnika objekta. Natjecanje se realizira u projektnoj regiji - Tuzlanskom kantonu i Brodsko-posavskoj županiji. Sve škole koje su se prijavile na natjecanje, to će činiti u jednoj od kategorija: smanjenje potrošnje električne energije, smanjenje potrošnje vode ili smanjenje potrošnje toplinske energije. Nakon natjecanja koje će trajati četiri mjeseca, od 1. prosinca 2017. do 31. ožujka 2018. godine, bit će proglašene dvije škole pobjednice - jedna u Tuzlanskom kantonu, a druga u Brodsko-posavskoj županiji. Po jedna škola - pobjednica iz svake države bit će nagrađena sa:

  Uskoro počinje natjecanje škola


  U proteklom periodu sve osnovne i srednje škole iz Tuzlanskog kantona i Brodsko-posavske županije imale su priliku prijaviti se na regionalno natjecanje škola u uštedi energije i vode “Navike promijeni školu opremi”. Natjecanje službeno počinje 5. prosinca 2017. godine, kada ćemo u Tuzli ugostiti predstavnike_ce svih škola koje su se prijavile na natjecanje. Dvije škole koje budu najuspješnije u natjecanju osvojit će vrijedne nagrade za svoju školu: Fotonaponski sistem za proizvodnju električne energije, koji će biti instaliran na objektu škole; i Solarni laboratorij, koji će zajedničkim praktičnim radom opremiti učenici_e škole, uz pomoć svojih nastavnika_ce i mentora_e osoguranog_e od strane organizatora natjecanja. U svrhu opremanja laboratorija, organizatori natjecanja će osigurati materijal potreban za izradu eksponata /opreme (kao npr. solarno drvo, solarna klupa, solarni roštilj, solarna lampa, i slično). Sve što bude izrađeno tokom zajedničkog praktičnog rada opremanja solarnog laboratorija, ostaje u vlasništvu škola pobjednica. Na ovom linku možeš vidjeti popis prijavljenih škola

  Natjecanje - Inovativnim umom do pametne energije - do 20.12.2017.


  U cilju promocije mladih inovatora u unapređenju njihovih inovacija u oblastima korištenja obnovljivih izvora energije i povećanja energetske učinkovitosti, te šira promocija njihovih znanja i tehničkih dostignuća, organiziramo regionalno natjecanje „Inovativnim umom do pametne energije“. Pozivamo sve mlade inovatore ili ekipe inovatora, učenike osnovnih i srednjih škola u Tuzlanskom kantonu (BiH) i Brodsko-posavskoj županiji (HR) da se prijave na takmičenje i osvoje zanimljive nagrade. Prijavljene inovacije moraju biti u okviru korištenja obnovljivih izvora energije i povećanja energetske efikasnosti, a inovacije mogu spadati u jednu od slijedećih oblasti: robotika, mehanika, informacione tehnologije, građevinarstvo, itd. istovremeno, inovacija može biti u obliku proizvoda, procesa, usluge ili materijala. Dvadeset natjecatelja čije su prijave osvojile najveći broj bodova će dobiti nagrade i priliku za daljnje unapređenje svojih inovacija, kroz praktičan rad na sedmodnevnom kampu mladih inovatora koji će se održati u drugoj polovini lipnja 2018. godine u Brodsko-posavskoj županiji. Poziv je otvoren do 20.12.2017. više

  Pametna škola – MSŠ “Musa Ćazim Ćatić”


  25.10.2017. Mješovita srednja škola „Musa Ćazim Ćatić“ smještena je u centru Kladnja, okružena prirodnim bogatstvima i povezana s glavnom prometnicom Tuzla – Sarajevo. Od školske 1993/94.godine, škola nosi naziv Javna ustanova Mješovita srednja škola „Musa Ćazim Ćatić“. Projektom "Pametne škole" je predviđeno, između ostalog, i investiranje u energetsku obnovu objekata 7 osnovnih i srednjih škola u projektnom području (Brodsko-posavska županija i Tuzlanski kanton). Prva škola u kojoj se izvode građevinsko-zanatski radovi na provedbi mjera energetske učinkovitosti je MSŠ „Musa Ćazim Ćatić“ u Kladnju. više

  3. sastanak projektnog tima


  18.10.2017. Natjecanje škola „Navike promijeni školu opremi“ trenutno je za škole najinteresantnija aktivnost koja se provodi unutar projekta "Pametne škole". Projektni tim je u proteklom razdoblju održao dva sastanka, jedan u Tuzli i jedan u Slavonskom Brodu. Na sastancima, pored što je razgovarano o natjecanju škola, izrađena je i dokumentacija za natjecanje inovatora, koje će uskoro biti otvoreno. više

  Takmičenje škola – Navike promijeni – školu opremi !


  26.09.2017. U Brodsko-posavskoj županiji i Tuzlanskom kantonu sve osnovne i srednje škole koje mogu izmjeriti svoju potrošnju su prihvatljive kao natjecateljice u takmičenju u energetskoj učinkovitosti. Takmičenje se odvija u sklopu tima INTERREG prekograničnog projekta Inovativnim umom do pametnih škola (Pametne škole) a moguće je osvojiti i vrijedne nagrade. Detalje – upute, obrasce i kontakt informacije možete vidjeti na stranici vodećeg partnera .

  Drugi sastanak projektnog tima – pripreme za takmičenje škola


  20.09.2017. Brodsko ekološko društvo- BED bio je domaćin prvom dijelu drugog sastanka projektnog tima INTERREG prekograničnog projekta Inovativnim umom do pametnih škola (Pametne škole). Sastanku su prisustvovali predstavnici svih projektnih partnera iz RH te Centra za razvoj i podršku kao vodećeg partnera. Na sastanku je izvješteno o dosadašnjim aktivnostima vezanim uz natječaje koji su provedeni te dogovoreni okvirni datumi održavanja događanja unutar projekta u slijedećem periodu. Drugi dio sastanka održao se u prostorijama Brodsko-posavske županije gdje se dodatno sa pročelnicom županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, šport i kulturu dogovaralo o radu s osnovnim i srednjim školama te o suglasnostima oko regulativa u BiH i Hrvatskoj. projektne aktivnosti

  Prvi sastanak projektnog tima

  12.06.2017. godine  u kongresnoj sali Bosanskog kulturnog centra u Tuzli, održan je prvi sastanak projektnog tima INTERREG prekograničnog projekta „Inovativnim umom do pametnih škola“ (Pametne škole). Sastanku su prisustvovali predstavnici svih projektnih partnera: Centar za razvoj i podršku, Zelena akcija iz Zagreba, Brodsko-posavska županija, Tuzlanski kanton i Brodsko ekološko društvo iz Slavonskog Broda.
  Neke od tema sastanka o kojima su projektni partneri razgovarali su bile: Ključne odredbe ugovora o implementaciji projekta, planiranje projekta, izvještavanje o realizaciji projektnih aktivnosti te eventualni rizici koji se mogu javiti tokom implementacije.
  „Pametne škole“ je prekogranični projekat vrijednosti 3,2 miliona KM koji se finansira iz INTERREG IPA CBC programa Hrvatska- Bosna i Hercegovina . Crna Gora 2014-20120. Implementacijski tim čini 27 osoba koje će zajedničkim snagama  u prekograničnom području realizovati niz aktivnosti.
  U 27 mjeseci koliko se projekt planira provoditi investirat će se u energetsku obnovu objekata 7 osnovnih i srednjih škola u projektnom području (Brodsko-posavska županija i Tuzlanski kanton). To su: U Brodsko-posavskoj županiji: (1) OŠ Sibinj; u Tuzlanskom kantonu: (2) OŠ „Ivan Goran Kovačić" (Općina Gradačac), (3) Druga osnovna škola Srebrenik (općina Srebrenik), (4) OŠ Gornja Tuzla (Grad Tuzla), (5) OŠ Sapna (općina Sapna), (6) OŠ Omazići (Općina Banovići), i (7) Mješovita srednja škola Kladanj (Općina Kladanj). Dodatne aktivnosti projekta uključuju prekogranično 4-mjesečno takmičenje osnovnih i srednjih škola u projektnom području u uštedi energije (primjenom ne-investicijskih metoda, tj. promjenom ponašanja), pri čemu će svaka od dvije škole pobjednice (jedna u BPŽ i jedna u TK) kao nagradu dobiti instaliranje fotonaponskog solarnog sistema i opremanje „solarne laboratorije" (koje će uz mentorstvo eksperata Centra za razvoj i podršku i Zelene akcije, izvršiti učenici i nastavnici škola-pobjednica). Također u planu je i prekogranično takmičenje učenika-pojedinaca osnovnih i srednjih škola u projektnom području u IT/tehničkim inovacijama u oblasti obnovljivih izvora energije, pri čemu će 20 najuspješnijih inovatora iz Brodsko-posavske županije i Tuzlanskog kantona imati priliku izraditi /tehnički unaprijediti svoje inovacije na 7-dnevnom ljetnjem kampu mladih inovatora koji će se održati u Brodsko-posavskoj županiji. Nakon uvodnog sastanka projektnih partnere počinjemo sa realizacijom aktivnosti. Neke od prvih aktivnosti koje će se desiti u narednom periodu su osmišljavanje vizuelnog identiteta te pripremne aktivnosti za rekonstrukciju prve škole, a to je OŠ Kladanj.

  Objava tendera


  19.07.2017. kreće jedna od prvih aktivnosti koja se realizira u okviru projekta "Pametne škole", objava tendera: „Izvođenje građevinsko-zanatskih radova na realizaciji mjera energetske efikasnosti na objektu Mješovite srednje škole “Musa Ćazim Ćatić” u Kladnju“. Pored MSŠ Kladanj, investirat će se u energetsku obnovu još 6 objekata osnovnih i srednjih škola u projektnom području (Brodsko-posavska županija i Tuzlanski kanton). U Brodsko-posavskoj županiji: (1) OŠ Sibinj; u Tuzlanskom kantonu: (2) OŠ „Ivan Goran Kovačić“ (Općina Gradačac), (3) Druga osnovna škola Srebrenik (općina Srebrenik), (4) OŠ Gornja Tuzla (Grad Tuzla), (5) OŠ Sapna (općina Sapna), (6) OŠ Omazići (Općina Banovići), i (7) Mješovita srednja škola Kladanj (Općina Kladanj). S početkom nove školske godine u rujnu 2017. godine, počinju i projektne aktivnosti usmjerene na učenike i učenice. Organizirat ćemo natjecanje za škole, za pojedince inovatore, opremit ćemo solarne laboratorije, organizirati ljetni kamp, solarni festival, itd. Sve aktivnosti usmjerene su na druženje učenika_ca i njihovih nastavnika_ca, razmjenu iskustava i dobrih praksi kao i na učenje i usvajanje novih vještina. Mediji su veoma zainterani za "Pametne škole" te redovito prate naše aktivnosti i o njima izvještavaju u svojim informativnim emisijama. *Projekt se financira iz INTERREG CBC programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020.