BROŠURA O GAJNIJavna ustanova NATURA SLAVONICA

SURADNIČKO VIJEĆEKako je došlo do inicijative osnivanja Suradničkog vijeća


Značajni krajobraz Gajna jedinstveni je primjer zaštićenog područja u RH koji je ne samo zaštićen na inicijativu lokalne organizacije Brodskog ekološkog društva-BED-a 1990. godine nego je i nadzor nad provedbom zaštite povjeren toj organizaciji sve do osnivanja Javne ustanove Natura Slavonica više od desetljeća nakon toga. BED i JU Natura Slavonica zajedno osnivaju tzv. Suradničko vijeća u 2007. uz općinu Oprisavci, a u 2015. godine to vijeće se proširuje i formalizira. U sklopu projekta ‘Sava kultura Natura’ u 2015. godini neformalno Suradničko vijeće dobiva čvršću formu, donosi se poslovnik i u periodu od 2015.-2020. godine redovno se održavaju godišnji sastanci, u prosjeku sa 20-30 predstavnika udruga, institucija i zainteresiranih pojedinaca. Na sastancima se izvještava o aktivnostima na Gajni (BED/PZBZ Eko-Gajna) i koristi se prigoda za tematsku edukaciju (JU Natura Slavonica) – izlažu se planovi i raspravljaju mogući problemi

Članovi:

U cilju pomirenja različitih interesa, zaštite prirodnih i kulturnih vrijednosti, ali i očuvanju tradicije te održivih gospodarskih i rekreativnih djelatnosti suradničko vijeće djeluje kao platforma za komunikaciju pravnih i fizičkih osoba koji su na neki način vezani uz Gajnu. Visoki odaziv institucija i pojedinaca te živa i konstruktivna rasprava pokazuju kako zaista postoji potreba za ovakvim forumima i pružaju dobru osnovu za daljnje sastanke i rad vijeća. Svake godine BED kao organizacija koja kroz Pašnjačku zajednicu braniteljsku zadrugu Eko-Gajna radi s poljoprivrednicima na terenu i osigurava da se poštuju mjere i uvjeti zaštite prirode na sastancima suradničkog vijeća izvještava o aktivnosti u prošlim godinama.

Sjednica suradničkog vijeća 2015.g.


U prostorijama info centra Stan na Gajni, 20.07.2015. godine osnovano suradničko vijeće značajnog krajobraza Gajna. U cilju pomirenja različitih interesa, zaštite prirodnih i kulturnih vrijednosti, ali i očuvanju tradicije te održivih gospodarskih i rekreativnih djelatnosti suradničko vijeće djeluje kao platforma za komunikaciju pravnih i fizičkih osoba koji su na neki način vezani uz Gajnu. Visoki odaziv institucija i pojedinaca te živa i konstruktivna rasprava pokazuju kako zaista postoji potreba za ovakvim forumima i pružaju dobru osnovu za daljnje sastanke i rad vijeća.

Sjednica suradničkog vijeća 2016.g.


Suradničko vijeće značajnog krajobraza Gajna održano 15. veljače 2016. godine u prostorijama općine Oprisavci. Iznijete su problemi koji korisnici prostora imaju u obavljanju svojih aktivnosti. U ime Brodskog ekološkog društva –BED programska koordinatorica Iris Beneš u kratkim crtama upoznala je nazočne o potencijalnim mjerama Programa ruralnog razvoja RH 2014-2020. Hrvatske vode najavile su rekonstrukciju nasipa, a JU predstavila godišnji program u koji je uključena i Gajna.

Sjednica suradničkog vijeća 2017.g.


Suradničko vijeće značajnog krajobraza Gajna održano je 21.02.2017. u prostorijama općine Oprisavci. Na trećoj sjednici, osim izvještaja iz 2016. i planova za 2017. puno se razgovaralo i o suradnji u budućim projektima. U njima bi spoj kulturne i prirodne baštine poslužio kao osnova turističkom potencijalu i drugim gospodarskim djelatnostima u općini Oprisavci. Zaključak je većine prisutnih da treba nastaviti zajedno s naporima za održivim upravljanjem zaštićenim područjem i projektima koji se na njega naslanjaju.

Sjednica suradničkog vijeća 2018.g.


4. sjednica Suradničkog vijeća značajnog krajobraza Gajna održana je u prostorijama Općine Oprisavci, 14. lipnja 2018. godine. Teme su bile izvještaj o aktivnostima u prošloj godini na Gajni, planirani projekti i izrada planova upravljanja za Gajnu i ostala područja ekološke mreže Natura 2000 u Brodsko-posavskoj županiji.

Sjednica suradničkog vijeća 2019.g.


01.02.2019. Suradničko vijeće značajnog krajobraza Gajna održalo je svoju 5.sjednicu u prostorijama općine Oprisavci uz međunarodni dan zaštite vlažnih staništa 02. veljače, želeći ukazati na njihovu iznimnu biološku i društvenu važnost i dati podršku održivim praksama za njihovo očuvanje. Javna ustanova Natura Slavonica i Brodsko ekološko društvo-BED pripremili su izvještaje o aktivnostima na Gajni i drugim zaštićenim područjima. Predstavljen je i novi projekt „Vlažna staništa za život“ koji financira zaklada Euronatur a povezan je sa revitalizacijom vlažnih staništa na Gajni.

Sjednica suradničkog vijeća 2020.g.


Na šestoj sjednici Suradničkog vijeća značajnog krajobraza Gajna 29.01.2020. godine održanoj u Kući Dida Tunje Oprisavcima, obilježen je Svjetski dan vlažnih staništa. BED i PZBZ Eko-Gajna izvijestili su o godini koja je prošla i o planovima za novu 2020., a Javna ustanova Natura Slavonica je pripremila prigodno predavanje vezano za obilježavanje Svjetskog dana vlažnih staništa. Podršku skupu su iskazali i predstavnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike Davorin Marković, a ispred Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Brodsko-posavske županije Željko Burazović. Na ovoj su sjednici, osim redovnih aktivnosti predstavljena i dva projekta koje BED i Javna ustanova Natura Slavonica trenutno provode na Gajni. Financira ih zaklada Euronatur, a vezana su uz obnovu vlažnih staništa i uklanjanje invazivnih vrsta na njima, te edukaciju javnosti.